Analysis of the working environment in the food service area of the bus stop

Keywords: Climate, job satisfaction, safety, working conditions, work performance, (UNESCO Thesaurus)

Abstract

The objective of this research was to analyze the work environment at Paradero María Diocelina in order to identify the internal situation of the organization, both in terms of its employees and its owners. Methodologically, the research was descriptive and cross-sectional, covering a period between March and September 2020. The results showed a high score for the organization's work environment. However, the instrument allows for the identification of important internal parameters, considered to be significant variables in the study of organizational satisfaction measurement, demonstrating historical weaknesses. In conclusion, there is a high score that shows the adequacy of working conditions, referring to the physical facilities and the sociological setting in which the worker performs, something that promotes satisfaction with safety levels in their area of work.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Arbeláez, D. A. C., Villarrreal, J. L., & Carrillo, C. J. B. (2018). La gestión y dirección del talento humano desde el análisis sobre clima organizacional y sus dimensiones. Un estudio de caso. Aglala, 9(1), 154-176. https://n9.cl/b550w

Bonilla, D. M. J., & Bonilla, E. J. (2016). Clima laboral y su incidencia en la satisfacción de los trabajadores de una empresa de consumo masivo/Working environment and its impact on worker satisfaction of a mass consumer products company. Ciencia Unemi, 9(18), 26-34. https://n9.cl/telsj
Campoverde, C. M. B., & Mendoza, D. C. C. (2017). Incidencia del Clima Organizacional en la Motivación de los Empleados de la Universidad Católica de Cuenca. Podium, 101-129. https://n9.cl/18sn8

Carrillo Rosero, D. (2018). Análisis de clima organizacional en empresas de servicios turísticos: caso empresa de restauración. UNIANDES EPISTEME, 5, 804-814. https://n9.cl/4k4rj

Charry Condor, Héctor Omar. (2018). La gestión de la comunicación interna y el clima organizacional en el sector público. Comuni@cción, 9(1), 25-34. https://n9.cl/g46v

Díaz, Á. M. B., Murillo, G. A. G., & Ceballos, J. L. D. (2018). Diseño de estrategias de mejoramiento a partir del diagnóstico de clima organizacional en una empresa distribuidora de combustibles y alimentos. Entramado, 14(1), 12-31. https://n9.cl/c1617g

Montoya, D. A., & Tostes, M. L. (2017). Relation Between Organizational Climate and Personnel Performance Assessment in a Tourist Service Company. International Journal of Economics and Management Engineering, 11(4), 787-793. https://n9.cl/fvn0v

Pecino, V., Mañas, M. A., Díaz-Fúnez, P. A., Aguilar-Parra, J. M., Padilla-Góngora, D., & López-Liria, R. (2019). Organizational Climate, Role Stress, and Public Employees’ Job Satisfaction. International journal of environmental research and public health, 16(10), 1792. https://n9.cl/03no9x

Segredo Pérez, Alina María, Pérez Piñero, Julia, & López Puig, Pedro. (2015). Construcción y validación de un instrumento para evaluar el clima organizacional en el ámbito de la salud pública. Revista Cubana de Salud Pública, 41(4). https://n9.cl/2rzgyv

Segredo Pérez, Alina María, García Milian, Ana Julia, López Puig, Pedro, León Cabrera, Pablo, & Perdomo Victoria, Irene. (2017). Comunicación organizacional como dimensión necesaria para medir el clima en las organizaciones en salud pública. Horizonte sanitario, 16(1), 28-37. https://doi.org/10.19136/hs.v16i1.1256

Zenteno-Hidalgo, Ángela Carola; Durán Silva, Cristian Andrés. (2016). Factores y prácticas de alto desempeño que influyen en el clima laboral: análisis de un caso INNOVAR. Revista de Ciencias Administrativas y Sociales.26(59), pp. 119-135 Universidad Nacional de Colombia Bogotá, Colombia. https://n9.cl/z1oe8z
Published
2025-08-01
How to Cite
Cortez-Ocaña, J., & Carrillo-Rosero, D. (2025). Analysis of the working environment in the food service area of the bus stop. CIENCIAMATRIA, 11(2), 283-296. https://doi.org/10.35381/cm.v11i2.1653
Section
De Investigación