Production of artisanal edible avocado oil
Abstract
The objective of this research was to determine the most suitable extraction method to maximize yield and quality when starting to produce avocado oil. The research adopts a pre-experimental design with a cross-sectional approach whose purpose is to analyze the feasibility of avocado oil production. The most important results and findings of the research reflected the great potential that avocado oil has in gastronomy, as a large and growing consumption was identified in the introduction of nutritional oils for food preparation, driven by awareness of food and health, whether in restaurants, chefs, or consumers seeking to improve healthy foods so that the taste of meals does not vary but is highly nutritional. In conclusion, artisanal avocado oil production represents an innovative opportunity in the healthy oils market.
Downloads
References
Bernal Torres, C. A. (2010). METODOLOGÍA DE LA INVESTIGACIÓN. Administración, economía, humanidades y ciencias sociales. (3ª ed.). Colombia: PEARSON EDUCACION.
Flores, M. (2019). Aceite de aguacate: características, propiedades y aplicaciones. Molecules, 24(11):2172. https://n9.cl/vxpm2
Quiroz, J. (2021). Estudio sobre la aceptación del aceite de aguacate virgen. Revista de la Facultad de Ingeniería, 41(1). https://n9.cl/qajxuf
Pérez Rosales, R.; Villanueva Rodríguez, S.; Cosío Ramírez, R. (2005). El aceite de aguacate y sus propiedades nutricionales. e-Gnosis, 3, p. 0. https://n9.cl/vegc8k
Romero, C. (2022). Elaboración y caracterización de una salsa vegana tipo mayonesa a base de aceite de aguacate Hass y aceite de semilla de Sacha Inchi. Universidad de los Andes. https://n9.cl/68zme
Silva, V, Pereira, B., Gilson, A., Renato Souza, Ribas, & Chagas, M. (2020). Consumption of avocado oil (Persea americana) improves the biochemical profile of rats submitted to long-term androgenic stimulation. Nutrición Hospitalaria, 37(5), 1033-1038. https://n9.cl/tqu40
Vargas, D. (2024). Aceite de aguacate: El verdadero oro verde contra las enfermedades crónicas. Milenaria, Ciencia Y Arte, (23), 26–28. https://n9.cl/jyzgs
Vargas, J. (2024). Análisis del plan de exportación de aceite de aguacate Hass colombiano. Universidad Politécnico Grancolombiano. (¨Proyecto de investigación). Institución Universitaria Politécnico Grancolombiano https://n9.cl/k2n5f
Vásquez, F. (2021). Estudio técnico-económico en el cultivo del aguacate, cantón Atahualpa, provincia El Oro. Revista Ciencias Técnicas Agropecuarias, 30(3). https://n9.cl/5wwokz
Copyright (c) 2025 Ángel Alexander Núñez-Bravo, Jairo Moisés Balladares-Núñez, Anderson Ismael Chiluisa-Cajía, Tannia Cristina Poveda-Morales

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
CC BY-NC-SA : Esta licencia permite a los reutilizadores distribuir, remezclar, adaptar y construir sobre el material en cualquier medio o formato solo con fines no comerciales, y solo siempre y cuando se dé la atribución al creador. Si remezcla, adapta o construye sobre el material, debe licenciar el material modificado bajo términos idénticos.
OAI-PMH URL: https://cienciamatriarevista.org.ve/index.php/cm/oai



